Ogród powinien zachwycać i aby tak się stało konieczna jest jego regularna pielęgnacja, co wiąże się z problemem zagospodarowania resztek roślinnych.
Opadłe liście, skoszona trawa, przekwitłe liście czy odpady kuchenne takie jak resztki owoców i warzyw, możemy przekształcić w ekologiczny nawóz, o ile pomyślimy o kompostowniku. Rynek oferuje wiele gotowych rozwiązań, ale z powodzeniem możemy go zrobić sami.
Najważniejszą kwestią jest to, że miejsce na kompostownik powinno być zacienione. Można go stworzyć usypując na tyłach ogrodu pryzmę lub wykopać dół w ziemi, który powinien być przykryty warstwą gałęzi. Część ogrodników decyduje się również na zbudowanie drewnianej skrzynki, odpowiednich rozmiarów dla potrzeb ogrodu. Należy zadbać o dobry dostęp do kompostu.
W kompostowniku możemy składować wszystkie resztki roślinne, a tym samym nie martwić się o to, że zaśmiecają naszą działkę albo trzeba załatwić dodatkowy wywóz śmieci, co przecież wiąże się z kosztem. Co więcej, kompostowniki ogrodowe jednocześnie pozwalają zagospodarować niektóre odpady kuchenne, a to daje jeszcze większe oszczędności na wywozie śmieci. Trzeba jeszcze pamiętać, że wszystkie rośliny wymagają do swojego wzrostu dobrej jakości gleby bogatej w substancje mineralne i składniki odżywcze, a właśnie dzięki kompostownikowi możemy mieć w zasadzie za darmo w pełni ekologiczny i niezwykle wartościowy nawóz, który powstaje w procesie naturalnym przemiany materii organicznej.